Atlantis en Lemurië

Bijdrage

Naar aanleiding van enkele opmerkingen en vragen in verband met de aan de activiteiten van de Vereniging verbonden kosten, besliste de Nationale Sectie om zich aan te passen aan de vereisten van onze moderne maatschappij en een kleine bijdrage te vragen als deelname in de kosten.

Alle activiteiten blijven toegankelijk voor alle geïnteresseerden, die we van harte verwelkomen om, samen met ons te zoeken naar wat echt belangrijk is in het leven: te zoeken naar de Waarheid.

In Antwerpse loges
Bijdrage vanaf 2016 Voordrachten Studieavonden
Leden € 2 Gratis
Niet-leden € 7 € 2 vanaf de tweede maal
In Brusselse loges
Bijdrage vanaf 2016 Voordrachten Introduction à la Théosophie Pensées de Krishnamurti Studieavonden
Leden € 2 € 2 € 2 Gratis
Niet-leden € 7 € 5 € 5 € 2 vanaf de tweede maal
Illustratie
Atlantis en Lemurië
Details
Datum en uur: 
zondag, 5 mei, 2013 - 11:00 tot 13:00
Spreker: 
Christian Vandekerkhove
Bijdrage: 
Vrije bijdrage

Iedereen heeft al van Atlantis gehoord. Op een of andere manier maakt deze hypothese veel indruk op de meesten onder ons.

Niet zonder reden werden in de loop der jaren meer dan 30.000 boeken over Atlantis gepubliceerd.

Voor het grote publiek is Atlantis natuurlijk een mythe die door Plato is gecreëerd om de eigenschappen van een ideale staat uit te leggen. Heel wat auteurs hebben hun eigen localisatie van Atlantis naar buiten gebracht, samen met heel wat documenten, archeologische vondsten en redeneringen om hun visie te staven.

De meesten gaan het zoeken in de Atlantische Oceaan, maar sommigen deinzen er niet voor terug Atlantis te situeren in de Isle de France, de Middellandse Zee (Santorini), of zelfs in Nederland.

Daarnaast hebben de science-fictionliteratuur en de filmwereld zich eveneens op het Atlantisthema gestort. Ook de New Age-cultuur heeft dankbaar gebruik gemaakt van heel de Atlantistraditie en daar zeer diverse verhalen en verklaringen rond gebrouwd. Dit gaat van de meest zinnige en goed onderbouwde constructies tot ongelooflijk onrealistische verhaaltjes!

Mensen durven wel eens vragen waar Atlantis ligt. Volgens mij is dat een beetje naast de kwestie. Ik denk dat een betere vraag zou zijn naar het wanneer van Atlantis!

Om maar met de deur in huis te vallen, zou ik Atlantis eerder als een tijdsbepaling willen zien dan als een plaatsbepaling.

Hiermee onttrekken we Atlantis aan zijn gevangenissen van archeologie en mythologie. We bekijken Atlantis in een veel ruimer kader: het kader van de menselijke ontwikkeling op aarde. Hierbij doen we een poging om esoterische en wetenschappelijke elementen met elkaar in lijn te brengen.

In deze context krijgt ook Lemurië haar eigen plaats toebedeeld. Ook nog andere, veel oudere cycli van menselijke manifestatie.

We zullen ook trachten enkele bronnen te vergelijken. Uiteindelijk moet ieder voor zich trachten het ware van het onware te (onder)scheiden.

Een vraag die we ons ook kunnen stellen, is de betekenis van Atlantis in ons leven. Indien die betekenis er is, natuurlijk...