De Katharen - fictie en realiteit

Bijdrage

Naar aanleiding van enkele opmerkingen en vragen in verband met de aan de activiteiten van de Vereniging verbonden kosten, besliste de Nationale Sectie om zich aan te passen aan de vereisten van onze moderne maatschappij en een kleine bijdrage te vragen als deelname in de kosten.

Alle activiteiten blijven toegankelijk voor alle geïnteresseerden, die we van harte verwelkomen om, samen met ons te zoeken naar wat echt belangrijk is in het leven: te zoeken naar de Waarheid.

In Antwerpse loges
Bijdrage vanaf 2016 Voordrachten Studieavonden
Leden € 2 Gratis
Niet-leden € 7 € 2 vanaf de tweede maal
In Brusselse loges
Bijdrage vanaf 2016 Voordrachten Introduction à la Théosophie Pensées de Krishnamurti Studieavonden
Leden € 2 € 2 € 2 Gratis
Niet-leden € 7 € 5 € 5 € 2 vanaf de tweede maal
Illustratie
Verdrijving van katharen uit de Zuid-Franse stad Carcassonne
Details
Datum en uur: 
zondag, 7 juni, 2009 - 11:00 tot 13:00
Spreker: 
Armand De Roose
Bijdrage: 
Vrije bijdrage

Er werd in het verleden reeds veel geschreven over deze beweging die zich manifesteerde in West-Europa vanaf de 11de tot de 14de eeuw. Veel berust ook op veronderstellingen en zo zijn er in de literatuur vele misverstanden ingeslopen die niet kunnen bevestigd worden.

Het eerste deel van deze lezing gaat over datgene wat is overgebleven van teksten zowel van de Katharen als van de tegenstanders. Een duidelijke omschrijving, van deze beweging, is op deze basis niet te geven. Aan de hand van de inquisitieverslagen blijkt dat het 'Katharisme' een veelvoud van strekkingen kende, die allen onder de noemer vallen van Katharen.

In het tweede deel wordt nagegaan hoe foutieve gedachten in de geschiedschrijving binnengeslopen zijn en een eigen leven zijn gaan leiden. B.v. de burcht van Montségur, die er nu staat, stond er niet bij de inname van het kruisleger in 1244.

Het geheel staat in een powerpoint presentatie met enkele filmfragmenten.