Geluid en genezing

Bijdrage

Naar aanleiding van enkele opmerkingen en vragen in verband met de aan de activiteiten van de Vereniging verbonden kosten, besliste de Nationale Sectie om zich aan te passen aan de vereisten van onze moderne maatschappij en een kleine bijdrage te vragen als deelname in de kosten.

Alle activiteiten blijven toegankelijk voor alle geïnteresseerden, die we van harte verwelkomen om, samen met ons te zoeken naar wat echt belangrijk is in het leven: te zoeken naar de Waarheid.

In Antwerpse loges
Bijdrage vanaf 2016 Voordrachten Studieavonden
Leden € 2 Gratis
Niet-leden € 7 € 2 vanaf de tweede maal
In Brusselse loges
Bijdrage vanaf 2016 Voordrachten Introduction à la Théosophie Pensées de Krishnamurti Studieavonden
Leden € 2 € 2 € 2 Gratis
Niet-leden € 7 € 5 € 5 € 2 vanaf de tweede maal
Illustratie
Geluid kan genezen
Details
Datum en uur: 
zondag, 6 april, 2008 - 11:00 tot 13:00
Spreker: 
Jan De Smedt
Bijdrage: 
Vrije bijdrage

Vanaf de vroegste tijden hebben filosofen gewezen op de bijzondere invloed van muziek op sommige ziekten, vooral op zenuwziekten. Kircher beveelt muziek aan, omdat hijzelf de goede uitwerking ervan had ondervonden, en hij geeft een uitvoerige beschrijving van het instrument dat hij gebruikte. Het was een soort harmonica bestaande uit vijf op een rij geplaatste drinkglazen van zeer fijn glas. In twee van die glazen waren twee verschillende soorten wijn, in het derde cognac, in het vierde olie, in het vijfde water. Hij ontlokte er op de gewone manier vijf welluidende klanken aan, eenvoudig door met zijn vinger over de rand van de glazen te wrijven. Het geluid oefent een aantrekkingskracht uit; het trekt de ziekte naar buiten; deze stroomt dan de muzikale golf tegemoet, en de twee vloeien ineen en verdwijnen in de ruimte. Asclepiades paste ongeveer twintig eeuwen geleden met hetzelfde doel muziek toe; hij blies op een trompet om ischias te genezen; het lang aangehouden geluid deed dan de zenuwweefsels trillen en steevast verdween de pijn. Democritus bevestigde evenzo dat veel ziekten door de welluidende klanken van een fluit konden worden genezen. Mesmer gebruikte voor zijn magnetische genezingen dezelfde harmonica als door Kircher wordt beschreven. De beroemde Schot Maxwell bood verschillende medische faculteiten aan te bewijzen dat hij door bepaalde magnetische middelen die tot zijn beschikking stonden, elke ziekte zou kunnen genezen die door hen ongeneeslijk was verklaard, zoals epilepsie, impotentie, krankzinnigheid, verlamming, waterzucht en de meest hardnekkige koortsen.

In dit verband zal iedereen het bekende verhaal van het uitdrijven van ‘de boze geest van God’, waarvan Saul bezeten was, te binnen schieten. Het wordt aldus verteld: ‘En telkens als die boze geest van God Saul overmande, nam David een harp en speelde erop. Dat gaf Saul verlichting; hij voelde zich beter en de boze geest week van hem.’H.P. Blavatsky: "Isis Ontsluierd" Hfst VII - De magische kracht der Muziek (pagina 215)

Geluid is dag en nacht om ons heen. Harmonisch geluid van muziek, een concert, een solist, een lied van een vogel, maar ook geluid waaraan we ons ergeren: straatgeluiden, auto’s, machines. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de genezende werking van geluid en muziek niet op fantasie berust, doch een weldadig effect heeft op lichaam en geest.

Geluid en muziek werken ontspannend, geven rust, verminderen stress en angst. Ook hebben ze invloed op gedachten en emoties en, door de weldadige invloed op lichaam en psyche kan dit helpen bij het verzachten van een waslijst aan klachten zoals onder andere slapeloosheid, autisme, depressie, diabetes, pijn enzovoort.

Jan De Smedt is lid van onze loge.