Indiaanse spiritualiteit

Bijdrage

Naar aanleiding van enkele opmerkingen en vragen in verband met de aan de activiteiten van de Vereniging verbonden kosten, besliste de Nationale Sectie om zich aan te passen aan de vereisten van onze moderne maatschappij en een kleine bijdrage te vragen als deelname in de kosten.

Alle activiteiten blijven toegankelijk voor alle geïnteresseerden, die we van harte verwelkomen om, samen met ons te zoeken naar wat echt belangrijk is in het leven: te zoeken naar de Waarheid.

In Antwerpse loges
Bijdrage vanaf 2016 Voordrachten Studieavonden
Leden € 2 Gratis
Niet-leden € 7 € 2 vanaf de tweede maal
In Brusselse loges
Bijdrage vanaf 2016 Voordrachten Introduction à la Théosophie Pensées de Krishnamurti Studieavonden
Leden € 2 € 2 € 2 Gratis
Niet-leden € 7 € 5 € 5 € 2 vanaf de tweede maal
Illustratie
Eagle in the moonlight (Keith Tait)
Details
Datum en uur: 
zondag, 7 maart, 2010 - 11:00 tot 13:00
Spreker: 
Ernie Vonck
Bijdrage: 
Vrije bijdrage

Als men de woorden of afbeeldingen van tipi, hoofdtooi, kano, gezichtsbeschildering of tomahawks hoort of ziet denkt iedereen dadelijk aan ‘indianen’. Het zijn de symbolen van “Indianen” die voor iedereen herkenbaar zijn. Erger nog, het zijn de symbolen die men gebruikt om de indianen te definiëren.

Voor de gemiddelde en doorsnee persoon zijn indianen, échte indianen, in hun zuivere vorm van ‘indiaans’, mensen uit een ver verleden waar geen sneeuwscooters of televisie bestaan. Ze leven in de wouden of in mysterieuze, ondefinieerbare plaatsen welke men ‘indianenreservaten’ noemt. Bij het ontmoeten van een indiaan weten ze zich niet te gedragen en komen de vreemdste vragen naar voor; “is dat echt zwart haar, kan je het echt doen regenen,…” enz. Tot eenzelfde conclusie komen wij als het gaat over ‘indiaanse spiritualiteit’. Een dromenvanger, een zweethut, een zonnedans en een regendans worden beschouwd als de typische kenmerken van indiaanse spiritualiteit.

Ernie Vonck is docent aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen, Wilrijk.