Nãgãrjuna

Bijdrage

Naar aanleiding van enkele opmerkingen en vragen in verband met de aan de activiteiten van de Vereniging verbonden kosten, besliste de Nationale Sectie om zich aan te passen aan de vereisten van onze moderne maatschappij en een kleine bijdrage te vragen als deelname in de kosten.

Alle activiteiten blijven toegankelijk voor alle geïnteresseerden, die we van harte verwelkomen om, samen met ons te zoeken naar wat echt belangrijk is in het leven: te zoeken naar de Waarheid.

In Antwerpse loges
Bijdrage vanaf 2016 Voordrachten Studieavonden
Leden € 2 Gratis
Niet-leden € 7 € 2 vanaf de tweede maal
In Brusselse loges
Bijdrage vanaf 2016 Voordrachten Introduction à la Théosophie Pensées de Krishnamurti Studieavonden
Leden € 2 € 2 € 2 Gratis
Niet-leden € 7 € 5 € 5 € 2 vanaf de tweede maal
Illustratie
Nãgãrjuna
Details
Datum en uur: 
zondag, 2 november, 2008 - 11:00 tot 13:00
Spreker: 
Lieve Opgenhaffen
Bijdrage: 
Vrije bijdrage

Aan de Boeddha werd gevraagd wie, na zijn dood, zijn leringen zou voortzetten. De Boeddha voorspelde: In de Zuidelijke regio (in India), in het Land van de Palmen, zal een jongen geboren worden die de staat van ‘bestaan’ en ‘nietbestaan’ zal vernietigen. Nadat hij aan de wereld Mijn ‘voertuig’ – het Grote voertuig - heeft verkondigd zal hij de kern vervolmaken en vertrekken naar het Land van Zegeningen.

Vierhonderd jaar na het heengaan van de Boeddha werd, zoals voorspeld, een jongen geboren in Zuid-India, in het Land van de Palmen. De jongen werd geboren in een welvarende Brahmaanse familie. Een orakel voorspelde dat het kind slechts zeven dagen zou leven. Het orakel kon een oplossing geven om het leven van de jongen te verlengen tot zeven jaren. De ouders volgden de raad van het orakel op en leefden heel gelukkig met hun zoon. Toen de zeven jaren ten einde liepen en, uit vrees dat de dood van hun zoon hen te zeer zou aangrijpen, zonden de ouders hem, met een aantal van hun trouwe bedienden, naar een klooster in Nalanda. Daar ontmoette het gezelschap de grote meester Saraha. Saraha luisterde naar hun verhaal en gaf raad.

De jongen, Nãgãrjuna genoemd, volgde de raad van Saraha op. Hij bleef in het klooster, overleefde zijn achtste verjaardag, werd monnik en bestudeerde de Soetra’s en de Tantra’s. Heel snel was hij een volleerd leerling en leraar, en zijn reputatie verspreidde zich zeer snel. Het leven van Nãgãrjuna kende drie belangrijke periodes die, volgens vele van zijn leerlingen overeenkwamen met de drie draaiingen van Boeddha’s Dharmawiel.

Nãgãrjuna is het best bekend door zijn werk uit de tweede periode.