Missie van de Theosophical Society (Adyar)
Het dienen van de mensheid door het ontwikkelen van een zich steeds verdiepend inzicht in, en verwerkelijking van de tijdloze wijsheid, spirituele zelf-realisatie en de eenheid van alle leven.
In het eerste gedeelte van de voordracht over Tara, in oktober 2007, zijn we ingegaan op de oorsprong van de godin Tara, haar aanwezigheid in een aantal culturen en haar intrede in het Tibetaans Boeddhisme en de verschillende mythes waarmee die intrede geïllustreerd wordt.
Een bijzondere uitdrukking van de Taracultus in Tibet vinden we terug in het ritueel en de meditatie van de 21 Tara’s, of nog de meditatie rond alleen de Groene, Witte, Rode of Blauwe Tara, of nog de Tara Mantra, OM TARE TUTTARE TURE SVAHA. De Tararituelen en meditaties zoals uitgevoerd binnen de verschillende scholen van het Tibetaans Boeddhisme kunnen vaak onderling enorm verschillen naar de vorm en de interpretatie. Daarnaast kan een Tarabeoefening eveneens verschillen in functie van het doel of de motivatie waarmee ze wordt uitgevoerd.
Vandaar trouwens ook dat er gesproken wordt van de 21 Tara’s, de 21 verschillende aspecten van de werking of activiteit van Tara in functie van de angst of het gevaar dat overwonnen moet worden.
Een aantal basiselementen komen echter regelmatig terug.